הטבלת קומקום
שאלה:
קומקום חשמלי כיצד יהיה אפשרות להטביל אותו?
הועלתה הצעה שיכסו בפלסטיק את המקומות הלמעטה של החשמל ועל הכפתור של החשמל כי ממילא לא צריך להטביל כי זה לא נוגע באוכל האם זה נכון?
ואם כן אז למה מדבקות שנמצאות מתחת לצלחת שלא נוגעות באוכל צריך להסירם?
תשובה:
כתב בשו"ע (יו"ד סימן ק"כ) - הלכות טבילת כלים (סעיף י"ג) - צריך להעביר החלודה קודם טבילה ואם לא העביר אם מקפיד עליו חוצץ ואם שפשף ונתן בגחלים ונשאר עדיין מעט של חלודה שלא יכול לעבור על ידי כך הוי מיעוטו שאינו מקפיד עליו ואינו חוצץ.
נלמד שדין חציצה תלוי בהקפדה. דיני חציצה נלמדו גם בהלכות נידה - (סימן קצ"ח, א') וכן בדיני דברים החוצצים בטבילת כלים - (סימן ר"ב, ב').
כמו כן כתוב במסכת סוכה (ו'.) - אמר רבי יצחק דבר תורה רובו ומקפיד עליו חוצץ ושאינו מקפיד עליו אינו חוצץ וגזרו על רובו שאינו מקפיד משום רובו המקפיד ועל מיעוטו המקפיד משום רובו המקפיד...
יוצא לפי זה שאין החציצה מעכבת אא"כ הדרך להקפיד על כך וגזרו אפילו מעוטו חוצץ או כשרובו חוצץ אפילו לא מקפיד, מ"מ לכתחילה מוציאים כל לכלוך אפילו שלא מקפיד, וכך משמע משו"ע שכתב ש'צריך להעביר החלודה' והמשיך 'ואם לא העביר אם מקפיד עליו חוצץ'.
כתב בספר פסקים ותשובות בסימן ק"כ – שאין חילוק אם החציצה בצד הפנימי או החיצוני – נלמד בגמרא בסוכה שהמים צריכים לגעת בכל מקום גלוי, הכל תלוי אם מקפיד.
ולכן אי אפשר להשים משהו שיכסה את החשמל.
לגבי מדבקות – זה תלוי בסוג המדבקה. למשל מדבקה של מחיר המוצר רובם מקפידים להורידה גם אם היא מתחת לצלחת ולכן חוצץ, אבל מדבקה שכתוב בה הוראות שימוש או שם המותג שזה מיקר את הכלי ולכן לא מורידים אותו – לא חוצץ.